http://www.statenskonstrad.se/se/Material/Images/Samverkansuppdraget/Orust-Tuvesvik-Trappa-Foto-Cecilia-Hjelm

Ny färjeterminal – Orust kommun

SKULPTERAD TRAPPA I DRAMATISKT KLIPPLANDSKAP

Vid Tuvesvik nya färjeterminal leder en nygestaltad trappa, infogad i en kilformad ursågning i bohusklippan, upp till de närliggande granathällarna med milsvid utsikt över havet. Den är både en trappa, en skulptur och en plats där resenärer kan slå sig ned i väntan på färjan.

Orust Tuvesvik Trappa Foto Cecilia Hjelm

Skulpterad trappa som leder upp till granitklipporna vid den nya färjeterminalen. Fotograf: Cecilia Hjelm

Tuvesvik ligger i mitt i det bohuslänska klipplandskapet med dramatiska bergformationer och mjukt böljande stenhällar. Från Tuvesvik på Lavön utanför Orust går färjetrafik till Käringön och Gullholmen/Härmanö i den bohuslänska skärgården. Den stora mängden resande med färjetrafiken har lett till att Orust kommun och Västtrafik har byggt en ny färjeterminal i det äldre hamnområdet. Konstnärerna Leo Pettersson och Mia Fkih Mabrouk har arbetat tillsammans med en arbetsgrupp organiserad av kommunen kring gestaltningen av utemiljön vid färjeterminalen.

Arbetsgruppen beslutade att lägga fokus på de mjuka, slipade bergspartierna som finns närmast färjeterminalen. Samverkan mellan konstnärer, arkitekter, konstruktörer och entreprenörer har gällt gestaltningen av en trappa som leder upp till klipporna med utsikt över havet. Trappan har getts ett skulpturalt uttryck och fysiskt infogats i den bohuslänska klippan, på samma plats där det sedan generationer har funnits en enkel trätrappa. Med tiden kommer trappans konstruktion i trögrostande cortenstål och klippans bearbetade granitytor att få en allt vackrare patina.

I planering och projektering samverkade:
Daniel Holdenmark (stadsarkitekt, Orust kommun)
Annika Carlén (mark- och exploateringschef, Orust kommun)
Håkan Falk (konsult och byggledare)
Niclas Nydevall (arkitekt, Kanozi arkitekter)
Leo Pettersson (konstnär)
Mia Fkih Mabrouk (konstnär)

Orust kommuns hemsida

Sidan uppdaterad: 2013-07-05

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.